Zaštita djece od neprimjerenog sadržaja na televiziji

Automatska tehnička zaštita PIN kodom

Kompanija Supernova u okviru usluge digitalne televizije a u cilju zaštite djece i mladih od štetnih uticaja neprimjerenih televizijskih sadržaja štiti svoje korisnike od slobodnog gledanja TV kanala pomoću automatske tehničke zaštite sadržaja putem PIN koda.

Osnovni PIN kod

Osnovni PIN kod je postavljen na TV kanale čiji sadržaji nisu primjereni za maloljetnike. Navedena tehnička zaštita nalazi se na svim kanalima koji prenose reality i pseudo reality programe, kao i na TV kanalima koji emituju sadržaje za odrasle.

Povremeno mijenjanje PIN koda

Roditeljima svakako preporučujemo povremeno mijenjanje PIN koda da bi se izbjegla mogućnost zloupotrebe i neovlaštenog korištenja PIN koda. Takođe sistem je podešen tako da ukoliko se PIN kod unese pogrešno više puta digitalni prijemnik neće dozvoliti unos PIN koda određeno vrijeme.

Vizuelna oznaka sa preporučenom starosnom granicom

Savjetujemo roditelje da obrate pažnju na preporučenu starosnu granicu kojom mediji/televizije ocjenjuju određeni TV sadržaj što čine putem vizuelne brojne oznake u određenom dijelu ekrana (12, 16, 18) koje ukazuju na to za koju je starosnu grupu prikladan TV sadržaj.

Glasovno obavještenje o sadržaju koji nije prikladan za određeni uzrast

Osim vizuelne oznake mediji/televizije prije početka označenog programa emituju i glasovno obavještenje. U obavještenju navode upozorenje da je riječ o sadržaju koji nije prikladan za određeni uzrast djeteta, npr.: “Program koji slijedi nije prikladan za osobe mlađe od 12 godina”.

Besplatni korisnički broj za dodatne informacije

Ukoliko su vam potrebne informacije u vezi zaštite putem PIN-a (mijenjanje PIN koda i sl.) molimo da kontaktirate našu Službu za tehničku podršku na besplatni korisnički broj 0800 30 630. Tehnička podrška je dostupna 24 časa.

Poslovni korisnici

Zakaži sastanak

Unesite vaše podatke