Supernova podržala Radio klub „Doboj“: Radio-amateri entuzijasti bez granica

Za radio-amatere ne postoje granice, niti zemlje sa kojima ne mogu ostvariti kontakt, a svoja znanja i iskustva iz oblasti tehnike i tehnologija nerijetko stavljaju u službu drugima, pomažući u održavanju komunikacije čak i u mnogim kriznim situacijama.

Kolika je posvećenost i ljubav prema ovom hobiju najbolji primjer su članovi Radio kluba “Doboj”. Supernova je podržala njihov rad, a nedavno smo ih i posjetili i tom prilikom otkrili su nam kako uspostavljaju veze sa radio-amaterima iz cijelog svijeta.

Član Upravnog odbora i sekretar Radio kluba “Doboj” Zdravko Kurtović rekao je da se radio-amaterizmom svi mogu baviti, potrebno je samo proći osnovnu obuku i položiti ispit.

– Kandidati tokom obuke nauče kako da koriste radio-stanicu i unaprijede njen rad, ali i kako da osnovna znanja iz elektronike i telekomunikacija usavrše, te naprave određen elektronski sklop koji će poboljšati komunikaciju – istakao je Kurtović.

Radioamateri Doboj

Nekad je obuka za radio-amatere bila mnogo obimnija i više se pažnje posvećivalo telegrafiji, koja danas nije obavezna. Međutim, u Evropi i svijetu Morzeova azbuka je i dalje osnov za polaganje neke radioamaterske klase.

– Djeca su najbolji kandidati. Brzo uče, brzo shvataju suštinu i najduže ostaju vjerni radioamaterizmu. Dolaze i stariji koji žele da postanu radio-amateri. Naši članovi su zaista svih starosnih dobi – kazao je Kurtović, koji se radio-amaterizmom bavi već duže od četiri decenije.

Regulatorna agencija za komunikacije BiH izdaje dozvole za rad radio-klubovima u BiH,  i licence radio-amaterima, kao i dozvole za održavanje ispita. Kandidati koji polože te ispite, pored klupskog dobijaju i lični pozivni znak koji je jedinstven u svijetu.

Radio-amaterizam oduvijek ima višestruki značaj. Prije interneta i mnogih danas popularnih društvenih mreža, jedini način da se ostvari besplatna komunikacija sa cijelim svijetom bio je putem radio talasa. I danas je tako. Ukoliko se desi neka prirodna katastrofa, poput zemljotresa ili poplava, gdje „zakažu“ i internet i telefoni, radio talasi ostaju jedini vid komunikacije. U to su se, nažalost, 2014. godine najbolje uvjerili članovi RK „Doboj“, kada su njihov grad zadesile katastrofalne poplave.

– Za vrijeme poplava jedino je policija funkcionisala sa svojim sistemom veza i mi. Pomagali smo jedni drugima. Naši radio-amateri neprekidno su tada nastojali da uspostave veze. I dan i noć. Spasiocima smo javljali da su ljudi na krovovima i balkonima, nakon čega su ih oni prevozili na sigurno – prisjeća se Kurtović.

Radiamateri Doboj

Uz solidarnost, naljepša strana radio-amaterizma svakako su druženja i takmičenja. Radio-amaterska takmičenja zasnovana su na tome da se uspostavi što veći broj veza u određenom periodu. Lokalna takmičenja traju oko sat, dok međunarodna znaju potrajati i do 48 sati.

– Na kratkom talasu potrebno je ostvariti što više veza, što se množi sa što većim brojem urađenih zemalja ili što većim brojem urađenih radio-amaterskih prefiksa različitih pozivnih znakova, dok je na ultra kratkim talasima izazov premostiti što veće rastojanje, gdje se svaki kilometar boduje – kazao je Kurtović.

Članovi radio kluba “Doboj” učestvovaće 3. vikenda u junu na jednom od najznačajnijih ovogodišnjih međunarodnih takmičenja “IARU”. Dok budu osluškivali svaki šum, strpljivo i zajedničkim snagama nastojaće tada da ostvare što bolje rezultate i pomjere i vlastite granice.

Poslovni korisnici

Zakaži sastanak

Unesite vaše podatke