Super ljudske priče iz Goražda: Udruženje „Svjetlo grada“ izvor nade i humanosti

Kada se u Goraždu pomene humanost ili humanitarne akcije, svi odmah pomisle na udruženje “Svjetlo grada”. Njihove aktivnosti su poput svjetionika u toj lokalnoj zajednici ali i šire, jer pružaju nadu i pomoć onima kojima je najpotrebnija i upravo iz tog razloga priča o ovom udruženju koju nam je proslijedio Slavko Klisura nagrađena je u okviru našeg konkursa „Super ljudske priče“.

Volonteri i članovi udruženja „Svjetlo grada“ već godinama predano rade kako bi pružili podršku svima koji im se obrate. Njihova plemenita misija ne poznaje granice – ni vjerske ni teritorijalne, jer je važno, kako kažu, biti čovjek. Dobar čovjek.

– Prioritet su nam djeca i starije osobe. Nerijetko prikupljamo sredstva za lijekove, kao i za liječenja izvan BiH. Uglavnom je riječ o skupim liječenjima, gdje naši sugrađani ne mogu otići bez podrške humanista – ističe predsjednik udruženja Admir Hadžić.

Njihov rad je nebrojeno puta pokazao da je zajedničkim naporima moguće stvoriti bolje sutra, što potvrđuje i nedavna akcija u kojoj je učestvovalo desetine volontera, a nakon koje su donijeli beskrajnu radost u jednu goraždansku porodicu.

– Dva dana su naši volonteri radili na adaptaciji doma porodice Kurić. Riječ je o jako važnom projektu, jer samohrana majka Temina živi sa kćerkom Muberom koja se ne može samostalno kretati. Živjele su na spratu porodične kuće, do kojeg se dolazi požarnim stepenicama i uz koje je i Temimi bilo jako otežao kretanje. Mubera je rijetko izlazila. Ustvari to je mogla jedino onda kada je neko iznese vani – priča Admir, koji je i sam učestvovao u akciji kako bi pomogli toj porodici.

Odlučili su da im preurede nekadašnje podrumske prostorije u udoban dom, iako je u početku izgledalo da će to biti izazov zbog lošeg stanja prostora.

– Za tu svrhu bilo je potrebno prikupiti 22.000 maraka. Zahvaljujući donacijama dvije firme iz Sarajeva, koje su saznale za akciju putem društvenih mreža, ali i podršci nekih privrednika iz našeg grada, uspjeli smo – kazao je ponosno Admir.

Udruženje „Svjetlo grada“ realizuje i projekat „Školska užina“ u okviru kojeg su u ovoj godini za 47 djece obezbijedili užinu.

– To su djeca lošeg imovinskog stanja, koji sebi ne mogu priuštiti užinu. Za svakog od tih mališana dnevno izdvajamo po 2,5 KM – kaže Admir.

Udruženje „Svjetlo grada“ broji oko 400 članova. U radu im pomažu volonteri i mnogobrojni humanisti iz cijele BiH, ali i iz dijaspore.

– Mnogo je humanih ljudi koji i ne žele da se javno eksponiraju, već samo uplate novac kako bi podržali neku od akcija. To vraća vjeru u ljude. Vaš projekat „Super ljudske priče“ nas je zaista pozitivno iznenadio, jer je veoma značajno promovisati i širiti priču o humanosti i dobroti među ljudima, koje sigurno i dalje ima – poručili su iz goraždanskog udruženja „Svjetlo grada“.

A jedan od ciljeva našeg projekta „Super ljudske priče“ je upravo to – da širimo priče o humanim i plemenitim djelima. Da pronađemo i predstavimo talentovane, inspirativne, hrabre i humane ljude, koji svojim ponašanjem mijenjaju živote drugih na bolje, a naše okruženje čine ljepšim mjestom za život.

Poslovni korisnici

Zakaži sastanak

Unesite vaše podatke